Kunstverkoop 2019

Kunstverkoop 2019

 

 

 

Voor de vijfde keer alweer: op zaterdag 9 november vindt van 10:00 tot 17:00 uur de Kunstverkoop plaats in de Diaconessenkerk aan de Izaäk Evertslaan in Arnhem. Op deze jubileumeditie exposeren maar liefst 31 kunstenaars met heel divers werk.
Op zoek naar een origineel cadeau voor de decembermaand, of gewoon geïnteresseerd in mooie kunst? Zet deze datum dan alvast in je agenda.

 

Dit zijn de kunstenaars die op 9 november 2019 exposeren:

Marian Bakker

Marian Bakker (1944) studeerde van 1981 tot 1984 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, afdeling visuele communicatie. Zij heeft naast haar werk als reportage- en portretfotograaf ook altijd met haar vrije fotografie geëxposeerd in Nederland en daarbuiten. In haar vrije werk balanceert ze op de grens van werkelijkheid en fantasie. Ze fotografeert concrete zaken als gebouwen, bomen en landschappen. Die worden door bewerking op de computer zo veranderd en vervormd dat er een andere werkelijkheid ontstaat, een nieuwe realiteit. Een reële imaginaire wereld, of een irreële werkelijkheid. De overgang naar de fantasie kan ook ontstaan doordat de foto de grens overschrijdt naar een andere kunstvorm, bijvoorbeeld naar het schilderachtige van de aquarel of het tekenachtige van de striptekening. Door de foto’s te bewerken wordt er als het ware een raster over de werkelijkheid gelegd, die de beelden betoveren, als in een droom. Zo krijgt iedere foto door een gevoelig, persoonlijk schrift, een eigen signatuur.

 

Sophie Bekkering

Het werk van Sophie Bekkering komt voort uit een fascinatie over de veerkracht van de natuur en heeft een expressieve beeldtaaal. Dit resulteert in schilderijen en keramiek. De boom is hierin een leidend motief en ze is hem gevolgd tot aan de boomgrens. Daar zijn de bomen veelal solitaire overlevers op de rotsen. Inmiddels stijgt ze hoger en daar nemen de rotsen het beeld over. Ze werkt geregeld op locatie zoals in Zwitserland. Opgeleid op de HKA( Artez) in Arnhem en woont en werkt daar nog altijd.  (www.sophiebekkering.com)

 

Lille Dresden

Lille Dresden (http://www.lilledresden.nl) werkte het grootste deel van haar leven als beeldend kunstenaar, illustrator en docent. Daarna en tegelijkertijd was ze beeldend therapeut in de GGZ en in haar eigen Praktijk voor Beeldende Therapie. Nu beperkt ze zich grotendeels tot het schilderen (olie, aquarel en gouache). Met haar werk geeft ze vorm aan haar verbinding met wat leven voor haar inhoud geeft. Via ‘vrij beeldend werk’ maakt ze zichzelf ook voor anderen zichtbaar. Contrast in kleur en beweging en in licht en donker van al het zichtbare, maar ook bij haar nog niet tot een ‘beeld’ vertaald denken, zijn zowel haar houvast als haar twijfel, soms zo sterk,dat dit haar ervan kan weerhouden om gewoon maar te beginnen. Op verzoek geeft Lille beeldende workshops, die de deelnemers de ruimte bieden om een andere verbinding te ervaren met de eigen persoonlijke kwaliteiten – en die van de ander. Ook schildert of tekent ze graag in opdracht portret, landschap, illustraties enz. Of heel snel getekende portretten, 20 tot 25 in 3 uur.

 

Cees Duijm

Het werk van Cees Duijm (https://art-c.nl) ontstaat uit  ideeën die opkomen bij het maken van schetsen in schetsboeken. Zijn inspiratie haalt hij onder andere uit structuren in  landschap, architectuur en foto’s. Cees maakt gebruik van diverse technieken bij het verdere uitwerken en omzetten van deze schetsen. Naast schilderen en tekenen, fotografeert hij ook.

 

Florimond Fick

Fl0rimond Fick ontwerpt en maakt glasramen en glasschilderijen. In menig huis hangt nu een product van zijn hand, zie zijn website. Hij speelt met kleuren, lijnen. vlakken en licht.   Thema’s zijn divers.  De gebruikte techniek is vooral glas-in-lood en tiffany. (www.florimond-glas.nl)

 

Clarien van Harten

Clarien van Harten (www.clarienvanharten.nl)  maakt kleurrijk werk: boekjes, tekeningen, collages  en aquarellen. Ze gaan eigenlijk altijd over de mens. Met als trefwoorden: speels, intuïtief, associatief en poëtisch. Verder treedt zij op als Living Statue en vertelt zij verhalen.

 

Jouke Hoogland

Jouke Hoogland ontwierp 15 jaar geleden het verzetsmonument op de achterwand van de toenmalige Parkzaal van Musis Sacrum in Arnhem. De tekst ‘De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad’ is van zijn beste vriend en dichter Jos Pauw.Het monument moest onlangs wijken voor een nieuwe zaal. Ook het nieuwe monument, op de dijk aan de Rijnkade, is door hem  uit de bestaande panelen ontworpen.

Bij het maken van zijn schilderijen is Jouke gefascineerd door licht en donker, contrasten. Die vindt hij in straten en stadsgezichten: Streetviews noemt hij ze… Hij schildert met olieverf op doek en paneel en met aquarelverf.  De formaten zijn 100 x 120 cm.

 

Niesken van der Hout

Het werk van Niesken van der Hout omvat keramiek, tekenen, forografie en ‘houtwerk’ Het gaat haar vooral om de eerste indrukken, groei en vergankelijkheid. Het opnieuw betekenis geven aan gevonden voorwerpen, aan een beeld, een lijn.

 

Maria van Hunnik

Maria van Hunnik werkt met acryl vanuit het abstracte, laag op laag en heeft van tevoren geen plan. Uiteindelijk na vele lagen ontstaat haar werk.

 

Wies Jansen

Wies Jansen (www.onlinekunstenaars.nl, doorklikken naar Wies Jansen) exposeert een serie kleine olieverven die zij door de jaren heen heeft gemaakt. Zij volgde de kunstacademie van Antwerpen cum laude, heeft haar hele leven geschilderd en veel geëxposeerd.

 

Marly Kruytzer

Marly Kruytzer  (www.marlykruytzer.nl) ziet het menselijk lichaam als een prachtige sculptuur waarop zij haar versierdrang kan uitleven. En dat doet zij met haar hoofd- en halssieraden. Inspiratie voor haar werk vond zij in de kostuumgeschiedenis, met name in de molensteenkraag. Denk aan Rembrandts nachtwacht. Haar kragen zijn van het fijnste zilver-, goud- of gecoat koperdraad en ze zijn alle met de hand vervaardigd. Zo ontstaan lichte, hechte structuren.

 

Diny van der Lee

Ooit begon Diny van der Lee met het zoeken naar stenen. Die werden mooi gepolijst en lagen daarna te glimmen in de kast. In Arnhem volgde ze een cursus edelsmeden en het bleek dat die stenen goed konden worden gebruikt voor het maken van sieraden. Vanaf dat moment was ze ‘verkocht’. Na vele cursussen bij het Kunstbedrijf in Arnhem werkt zij nu zelfstandig in het atelier van Rozet in Arnhem.

Voorheen was ze vooral gericht op het maken van sieraden in strakke stijl. Nu krijgen vrije vormen ook kansen. Zo ontstaan speelse ontwerpen. Dit leidt vaak tot het maken van grotere sieraden en sieraden met een vleugje humor.

Bij voorkeur gebruikt ze hoogwaardige materialen: goud, zilver, maar ook wel messing en roodkoper. Zelfs hout verwerkt ze in sieraden, zoals ebben- of olijfhout. Ook is de ‘oude liefde’ weer terug met af en toe het slijpen van stenen.

 

Jacqueline Leijenaar

Al sinds haar jeugd waren tekenen en schilderen de passie van Jacqueline Leijenaar (www.jacquelinesart.nl). Daarom deed ze ook als een van de eersten eindexamen in tekenen en ging ze daarna naar de kunstacademie in Arnhem. De afgelopen jaren heeft ze haar werkveld verbreed en is ze zich ook gaan toeleggen op andere materialen, zoals brons, steen en klei. Nieuwe materialen openen ook weer een palet aan nieuwe mogelijkheden in 2- en 3-dimensionaal werken. Zo is ook haar ‘keramiek voor aan de muur’ ontstaan (2 ½D).

 

Lex Loman

Lex Loman studeerde af in 1985 aan de kunstacademie te Arnhem. Toen schilderde, tekende en etste hij architectuurachtige sfeerbeelden. In 1987 raakte hij onder de indruk van de Ierse schilder Francis Bacon. Sinds die tijd is hij bezig met mens, dierfiguren en portretten. Hoewel de invloed van Bacon duidelijk is te zien, staan de nogal dramatische portretten en mensfiguren iets dichter bij de realiteit. Drama is toch wel de leidraad in zijn werk, het lijden en eenzaamheid van mensen is duidelijk te zien in zijn werk, maar ook wel een stuk humor. Lex heeft een aantal exposities gehad op diverse plekken in Nederland, waaronder Galerie klas vijf te Velp, Galerie Wimmenum te Egmond en Galerie Biervliet te Amsterdam.

 

Marinabags

Tassenontwerper Marina Maas (https://www.marinabags.nl) ontwerpt en vervaardigt tassen voor de vrouw die weet wat ze wil, voor wie haar tas een accessoire is dat haar persoonlijkheid laat zien. Daarbij zijn design, authenticiteit en kwaliteit belangrijk, maar ook een zekere eigenzinnigheid met een knipoog naar de gevestigde orde. Design en functionaliteit vinden elkaar in de collectie van handgemaakte, leren tassen en accessoires. Uitgevoerd in subtiele kleurcombinaties of juist gewaagde contrasten en altijd met veel oog voor detail. Verrassend, speels soms, maar altijd elegant en authentiek.

 

Ria van der Meulen

Ria van der Meulen (www.riamschilderingen.nl) wil met haar kleurrijke werk – bestaande uit transparante schilderingen, acrylverf op doek en monoprints – kijkers raken door de  verscheidenheid in opzet en uitwerking van heel verschillende thema’s,  zowel abstract als semi-abstract. Zij wil tonen, en vooral ook laten ervaren, wat er met kleuren,  vormen, licht en donker allemaal mogelijk is.

Een aantal van de schilderingen is vakkundig ingelijst in metalen of houten lijsten, andere zijn alleen in een passe-partout  opgenomen.

 

José Middelkoop

José Middelkoop (www.ateliermooz.nl) maakt kunstwerken van mozaïek. Na een carrière van meer dan 30 jaar in het onderwijs is zij haar creativiteit op een andere manier gaan inzetten. Haar kunstwerken zijn eigen creaties van kleuren, vormen, thema’s en persoonlijke verhalen als leidraad.

 

Eljada van Muijden

Eljada van Muijden (https://www.eljadavanmuijden.com) is in 1976 afgestudeerd aan de ArtEZ kunstacademie in Arnhem. Haar studierichtingen waren vrij schilderen en grafische technieken, maar daarnaast deed ze diverse minors, waaronder fotografie, anatomie, tekentechnieken, portretten, cartoontekenen digitale kunst en kunstgeschiedenis. Sinds die tijd werkt Eljada als onafhankelijk, professioneel kunstenaar. Haar werk omvat vrije schilderijen, portretten, tekeningen en illustraties, keramiek en beeldhouwwerk.

 

Madelon Overbeek

Madelon Overbeek maakt ruimtelijke collages van oud porselein en gevonden voorwerpen – vervolgens royaal versierd met kralen, glitter, goudverf en dergelijke. De vele details , die vaak iets verhalends hebben , nodigen uit tot nadere beschouwing.

 

Pieter van de Pol

Pieter van de Pol (1954) experimenteert met verschillende kunstdisciplines die in wisselwerking worden ontwikkeld en elkaar versterken. Dans, beeldende kunst en muziek zijn daarbij belangrijke elementen, maar ook de locatie en de mensen die zich daar bevinden vervullen een essentiële rol. Hij is mede initiatiefnemer en artistiek leider van beeldend danstheater Telder, en een gepassioneerd schilder en beeldhouwer.

 

Kristine Ram

Sinds 2012 is Kristine Ram (www.ramkeramiek.nl) werkzaam als creatief ondernemer onder de naam Ramkeramiek. In opdracht ontwerpt zij decoratieve gevelstenen die het verhaal van de opdrachtgever vertellen. Haar  inspiratie is de liefde voor de natuur. Vorig jaar werd ze  gevraagd een aantal gevelstenen te ontwerpen voor een bouwproject in IJsselstein. Daar zijn sinds mei dit jaar 8 gevelstenen te zien die zij in samenwerking met onder andere. de Historische Kring in IJsselstein ontwikkelde. De gevelstenen waarop een uil en een zwaan zijn afgebeeld vertellen iets over de geschiedenis van deze plek.

 

Gerda Reijnders

Telkens weer opnieuw vind Gerda Reijnders in de leegte van het papier/het doek beelden die uit een onuitputtelijke bron lijken te komen. Elk werk heeft weer een eigen sfeer en verhaal. Hoe je kijkt is bepalend voor wat je ziet. Het is de werkelijkheid van de kijker van dat moment. Elke tekening, elk schilderij nodigt uit om voorbij de persoonlijkheid waar te nemen.

 

Ruud Rous

Popart is een stroming in de moderne kunst. Een van de grote favorieten van Ruud Rous (https://www.ruudrouspopart.com) is Roy Lichtenstein. Door hem geïnspireerd is Ruud zelf op een gegeven moment ook gaan schilderen. Meestal zijn het gezichten die hij uitvergroot en laat spreken met veel vrolijk kleurgebruik.

 

Philomeen Rowaan/ Marike Spee

Dit jaar een coproductie van Marike Spee (http://www.marikespee.nl/index.php) en Philomeen Rowaan (https://philomeenrowaan.wordpress.com/). Verboekte verhaaltjes die voortkomen uit hersenspinsels van schrijfster Marike en verbeeld door kunstenares Philomeen. Speels, tijdloos, te verzamelen en te versturen, start van een reeks: het 60 minuten volkje!

 

Aart Schinkel

In het werk van Aart Schinkel is katoenen stof de basis, vaak zelf geverfd. Er worden diverse technieken op los gelaten en daarna wordt het bewerkt met de naaimachine.

 

Ilse Schoneveld

Ilse Schoneveld  (www.ilseschoneveld.nl) is in 2018 afgestudeerd aan Artez in Arnhem  als docent Beeldende en Kunstzinnige Vormgeving.  Ze is het liefst bezig met (een combinatie van) vormgeving, voorlichting en ambacht.

Ilse is de ontwikkelaar en maker van Second Life Jewelry, een sieradenlijn gemaakt van blikjes die zijn gevonden in de straten en parken van Arnhem. Daarvoor heeft zij heeft een eigen techniek ontwikkeld waardoor het blik verandert in kleurrijke, draagbare en verrassende sieraden.

Op deze wijze krijgt zowel het blik als de natuur een tweede leven.

 

Marga Staartjes

Marga Staartjes is onder meer actief als sieraadontwerper en vormgever. Ze is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem (vormgeving in metaal en kunststoffen), waar ze les had van onder meer Gijs Bakker. In haar sieraden maakt ze gebruik van alledaagse voorwerpen. Daarnaast past ze sinds circa 2007 eveneens glas toe. Naast sieraden vervaardigt Marga ook modeaccessoires. (bron: Hedendaagse Sieraden, Esther Doornbusch, https://hedendaagsesieraden.nl/2017/06/23/marga-staartjes/)

 

Michel Tijsterman

Michel Tijsterman (www.micheltijsterman.nl) zoekt uitdagingen in vorm en kleur. Hij vindt het onderzoek spannend om met verf ieder denkbaar voorwerp te schilderen. Zijn werk is in veel Nederlandse en Europese steden te zien geweest. Naast zijn werk in het atelier, geeft hij met enige regelmaat ook kunst – en schilderlessen op scholen. Zijn schilderijen vertellen vaak een, klein, verhaaltje en proberen de beschouwer te verleiden tot een glimlach.

 

Andrea Trichopoulos

Andrea Trichopoulos uit Arnhem had haar toekomst anders uitgestippeld. Een negatieve gebeurtenis kan soms leiden tot een hoop ongeplande positiviteit. Zo is ze in de schilderwereld terecht gekomen. Ze is hier heel blij mee en hoopt anderen met haar werk ook blij te maken.  De combinatie van spuitwerk en heel precies penseelwerk is wat ze zelf als erg prettig ervaart in haar werkwijze. Haar stijl kan het beste worden omschreven als kleurrijk, semi-abstract, maar zeker herkenbaar. (www.trichopoulos.com)

 

Ineke de Vries

Mozaïek is voor Ineke de Vries (www.ineke-de-vries.nl)  een uitdaging om met het weerbarstige materiaal iets vorm te geven. Soms combineert ze dat met andere dingen, zoals takjes, steentjes en Delfts Blauw. De techniek leent zich het beste voor het creëren van structuren. Deze zullen in de Diaconessenkerk te zien zijn, evenals een serie beelden in Delfts Blauw.

 

Ditte Wessels

Ditte Wessels (1937) studeerde van 1984 tot 1989 aan de Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem, afdeling Vrije Kunst. Het verlangen om te ontsnappen aan de realiteit is altijd een centraal thema in haar fotografische werk. Het fotograferen, vervolgens uitlichten van een detail en/of het bewerken op de computer resulteert in een beeld dat steeds verder vervreemdt van de gefotografeerde werkelijkheid. Uiteindelijk leidde dat  tot abstractie. In haar foto’s van Sevilla (2018) is de realiteit weer terug in het beeld, met rust en verstilling.

 

Marian van der Wiel

Het maken van keramiek is al 25 jaar de favoriete bezigheid van Marian van der Wiel (www.keramar.nl). Het geeft haar rust en, als iets gelukt is, een gevoel van diepe voldoening. Zij heeft altijd voornamelijk ruimtelijk werk gemaakt, maar de laatste tijd is ze met veel plezier bezig om tegeltableaus te maken met behulp van oude Nederlandse en Spaanse decoratietechnieken. Weer eens iets heel anders en erg spannend!

 

Gülay Yildirim

Al  vanaf de lagere school is Gülay Yildirim bezig met tekenen. Kort geleden besloot zij om daar meer te gaan doen, temeer omdat ze hoorde  dat haar opa zelf verf maakte en daarmee muurschilderingen maakte.

 

Hetty van de Zande

Hetty van de Zande (1953) (www.hettyvandezande.nl) volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem.   Na haar studie werkte zij als kunstenaar-docent aan de Vrije Academie te Zevenaar  en maakte zij beeldend theater. Tegenwoordig vervaardigt zij onder meer muurschilderingen en portretten in opdracht. Daarnaast komt er een grote diversiteit aan autonoom werk uit haar handen, uiteenlopend van schilder- en tekenkunst tot fotografie, picturaal borduurwerk en driedimensionale objecten, keramiek is haar nieuwe passie.

 

Leave a reply