Kunstmarkt in Diaconessenkerk op 10 november 2018

Kunstmarkt in Diaconessenkerk op 10 november 2018

Op zaterdag 10 november organiseer ik voor de vierde maal een Kunstmarkt in  de Diaconessenkerk, Izaäk Evertslaan 11 in Arnhem. Dit jaar is er werk te zien – en te koop – van 26 exposanten. De Kunstmarkt is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Naast mijn eigen werk, waarvan voorbeelden zijn te bekijken op deze website, is er een gevarieerd aanbod van onder meer schilderijen, fotografie, sieraden en keramiek. De deelnemende kunstenaars zijn dit jaar:

 

MARIAN BAKKER

marian bakker

In 1984 studeerde Marian Bakker af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, afdeling Visuele Communicatie. Zij nam deel aan en organiseerde veel groepsexposities van lesbische kunstenaressen en fotografes, waaronder ‘De Flanerende Blik’ en de reizende internationale foto expositie ‘Lesbian ConneXion’s’.  Deze werd voor het eerst georganiseerd tijdens de Gay Games in Amsterdam (1998) en reisde daarna door Oost en Midden Europa. ( Ljubljana, Zagreb, St. Petersburg, Belgrado) Tijdens deze exposities werden er door Ditte Wessels en Marian fotoworkshops  georganiseerd met als thema lesbische identiteit en zichtbaarheid.  (bron: http://www.stichtingquast.nl)

 

COLETTE BLOOS

colette bloos facebook

Colette Bloos (http://www.colettebloos.nl) maakt objecten en sieraden van papier. Papier als plastisch materiaal legt de nadruk op de immateriële waarden van de werken. Haar inspiratiebronnen bij de beeldvorming zijn ritmes, herhalingen en identiteit en etniciteit.

 

BEATRIJS VAN DEN BOS

beatrijs van den bos

Beatrijs van den Bos (http://www.beatrijsvandenbos.nl) maakt illustraties in opdracht voor uitgeverijen en andere organisaties. Tevens maakt zij tekeningen voor particulieren. Zij schrijft ook verhalen en sprookjes die ze zelf illustreert.

 

MARIJKE BRUIN

marijke bruin

Marijke Bruin maakt bijzondere halskettingen van gegoten latex. Fragiele, gekleurde bloemblaadjes, die stuk voor stuk op kleur worden gebracht en voorzichtig één voor één aan de draad worden gegoten. Het resultaat? Vederlichte kleurige moderne halskettingen die een plezier zijn om te dragen.

 

LILLE DRESDEN

lille dresden

Lille Dresden (http://www.lilledresden.nl) werkte het grootste deel van haar leven als beeldend kunstenaar, illustrator en docent. Daarna en tegelijkertijd was ze beeldend therapeut in de GGZ en in haar eigen Praktijk voor Beeldende Therapie. Nu beperkt ze zich grotendeels tot het schilderen (olie, aquarel en gouache). Met haar werk geeft ze vorm aan haar verbinding met wat leven voor haar inhoud geeft. Via ‘vrij beeldend werk’ maakt ze zichzelf ook voor anderen zichtbaar. Contrast in kleur en beweging en in licht en donker van al het zichtbare, maar ook bij haar nog niet tot een ‘beeld’ vertaald denken, zijn zowel haar houvast als haar twijfel, soms zo sterk,dat dit haar ervan kan weerhouden om gewoon maar te beginnen. Op verzoek geeft Lille beeldende workshops, die de deelnemers de ruimte bieden om een andere verbinding te ervaren met de eigen persoonlijke kwaliteiten – en die van de ander. Ook schildert of tekent ze graag in opdracht portret, landschap, illustraties enz. Of heel snel getekende portretten, 20 tot 25 in 3 uur.

 

CEES DUIJM

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het werk van Cees Duijm (https://art-c.nl) ontstaat uit  ideeën die opkomen bij het maken van schetsen in schetsboeken. Zijn inspiratie halt hij onder andere uit structuren in  landschap, architectuur en foto’s. Cees maakt gebruik van diverse technieken bij het verdere uitwerken en omzetten van deze schetsen. Naast schilderen en tekenen, fotografeert hij ook.

 

MARIANNE EPINEY

marianne epiney

De van oorsprong Zwitserse Marianne Epiney (http://www.marianne-epiney.nl) woont sinds 1983 in Arnhem. Ze schildert, beeldhouwt en schrijft.

 

FLORIMOND FICK

florimond fick 1

Florimond Fick heeft zich bekwaamd in het werken met glas. De technieken glas-in-lood, tiffany en brandschilderen kreeg hij onder de knie. Zo kan hij zijn creativiteit kwijt in het ontwerpen en uitvoeren van glasramen en glas-schilderijen. Zijn inspiratie vindt hij in zijn eigen omgeving , op reis, bij bezoek aan tentoonstellingen, in boeken en artikelen.

 

MARIA VAN HUNNIK

maria van hunnik

Maria van Hunnik was altijd al zeer geïnteresseerd in kunst, bezocht regelmatig musea in binnen- en buitenland en volgde een cursus kunstgeschiedenis aan de Vrije Academie in Amsterdam. Enige jaren geleden ontdekte zij dat er een nieuwe passie op haar pad kwam, namelijk: zelf schilderen. Diverse kunstenaars inspireerden haar, zoals Willem de Kooning, Hockney en Jasper Krabbé. Maria maakt diverse werken op groot formaat: vrouwen, abstract, huizen. Laag op laag, voornamelijk met acryl, maar ook met olieverf. Momenteel wordt het werk steeds vrijer met lichtere kleuren.

 

CORRY VAN DEN HURK

corrie van den hurk

Het creatieve proces van Corrie van den Hurk (http://abstracties.nl ) begint met het uit het hoofd schilderen van vormen of dingen die zij waarneemt in haar omgeving. Soms lijken het mensen, dierfiguren of maskers. Zij zoekt naar een eigen beeldtaal. Tijdens het schilderen laat ze, zoekend naar ruimte en abstractie, het onderwerp los en werkt ze puur op kleur, vorm en materie; laag op laag. De kunst is op dat moment te stoppen, wanneer er genoeg spanning en harmonie in het schilderij zit.

 

DINY VAN DER LEE

diny van der lee 1

Diny van der Lee maakt graag grote sieraden. Doordat het vaak eenmalige werkstukken betreft is de koper er zeker van dat het unica zijn. Meestal zijn de sieraden in zilver uitgevoerd, maar de combinatie van zilver met edelstenen, hout, schelpen en andere materialen maakt dat het sieraden zijn met een bijzondere uitstraling.

 

JACQUELINE LEIJENAAR

jacqueline leijenaar

Al sinds haar jeugd waren tekenen en schilderen de passie van Jacqueline Leijenaar. Daarom deed ze ook als een van de eersten eindexamen in tekenen en ging ze daarna naar de kunstacademie in Arnhem. De afgelopen jaren heeft ze haar werkveld verbreed en is ze zich ook gaan toeleggen op andere materialen, zoals brons, steen en klei. Nieuwe materialen openen ook weer een palet aan nieuwe mogelijkheden in 2- en 3-dimensionaal werken. Zo is ook haar ‘keramiek voor aan de muur’ ontstaan (2 ½D).

 

MARINA MAAS

marina maas

Tassenontwerper Marina Maas (https://www.marinabags.nl) ontwerpt en vervaardigt haar tassen voor de vrouw die weet wat ze wil, voor wie haar tas een accessoire is dat haar persoonlijkheid laat zien. Voor wie design, authenticiteit en kwaliteit belangrijk is, maar ook een zekere eigenzinnigheid met een knipoog naar de gevestigde orde. Design en functionaliteit vinden elkaar in de collectie van handgemaakte, leren tassen en accessoires. Uitgevoerd in subtiele kleurcombinaties of juist gewaagde contrasten en altijd met veel oog voor detail. Verrassend, speels soms, maar altijd elegant en authentiek; dat is Marinabags

 

ASTRID MELCHERS

cof

Astrid Melchers begon met schilderen in 2011. Ze schildert voornamelijk portretten en menselijke taferelen en laat zich inspireren door licht, schaduw en kleur. Astrid maakt gebruik van variërende technieken zoals acryl, olieverf, aquarel en krijt.

 

RIA VAN DER MEULEN

ria van der meulen

Tijdens haar kunstzinnige opleiding – bij onder meer de beeldend kunstenaar Gérard Grassère – kwamen de eerste olieverfschilderingen van Ria van der Meulen (http://www.riamschilderingen.nl) tot stand. Hierin werd haar eigen stijl steeds duidelijker zichtbaar. Later volgde ze een scholing in Kunstzinnige en Spirituele Therapie. Daarna ontstonden veel transparante schilderingen op dik aquarelpapier. Bij deze manier van schilderen ontstaat een uiterst verfijnd spel van kleuren, vormen, licht en donker. Soms dynamisch en vol leven, dan weer verstild en naar binnen gekeerd. Voor haar een zoektocht naar evenwicht en harmonie, die blijft boeien. Ze maakt ook monoprints, via een vlakdruktechniek, met één, soms twee afdrukken. Vanuit haar verbondenheid met het gegeven werkt ze deze dan uit met vooral oliepastel.

 

JOSÉ MIDDELKOOP

jose middelkoop

In haar Atelier Mooz in het hart van creatief Klarendal in Arnhem maakt José Middelkoop kunstwerken van mozaïek. Haar mozaïeken zijn eigen creaties van kleuren en thema’s. Ook werkt ze in opdracht met een persoonlijk verhaal als leidraad. Door de combinatie van kleur, thema en iets persoonlijks ontstaat er een uniek kunstwerk waar de gever en/of ontvanger zich zeker in kunnen herkennen.

 

ELJADA VAN MUIJDEN

eljada van muijden

Eljada van Muijden (https://www.eljadavanmuijden.com) is in 1976 afgestudeerd aan de ArtEZ kunstacademie in Arnhem. Haar studierichtingen waren vrij schilderen en grafische technieken, maar daarnaast deed ze diverse minors, waaronder fotografie, anatomie, tekentechnieken, portretten, cartoontekenen digitale kunst en kunstgeschiedenis. Sinds die tijd werkt Eljada als onafhankelijk, professioneel kunstenaar. Haar werk omvat vrije schilderijen, portretten, tekeningen en illustraties, keramiek en beeldhouwwerk.

 

DANIËLLE NENGERMAN

danielle nengerman

Danielle Nengerman (https://www.vandaantje.nl) studeerde in 1996 af aan de KABK in Den Haag in grafiek, tekenen en schilderen. Haar schilderijen ontstaan uit fascinatie voor het licht en de stilte in de alledaagse dingen. Dit leidt tot grote en kleine stillevens, vergezichten, portretten of een combinatie hiervan.

 

PAULUS NOOMEN

paulus noomen

Het werk van Paulus Noomen (http://www.you-n-ik.com) heeft veelal een grafisch karakter. Het komt vaak tot stand door een combinatie van snijden en schilderen op houten panelen, maar ook gebruikt hij fotografie als medium. Sinds 2012 neemt hij deel aan exposities over de hele wereld.

 

KRISTINE RAM

kristine 2

Onder de naam Ramkeramiek (http://www.krisram.nl) maakt Kristine Ram in opdracht gevelstenen, beelden, sieraden en urnen. Daarnaast geeft ze verschillende workshops op locatie zoals ‘Watertegels maken’ in het kader van duurzaam omgaan met regenwater. Kristine is afgestudeerd aan de Artez, docentenopleiding. De natuur vormt haar grootste inspiratiebron.

 

BINK RIJS

bink

Bink (http://www.binkbreiwerk.nl) ontwerpt het liefst vesten, maar ook sjaaltjes, hand-schoentjes, truien, rokken en jurken. Aan de basis van haar ontwerpen liggen natuurlijke materialen als wol, katoen en linnen. Daarmee stelt zij haar eigen draad samen. Door een subtiele toepassing van folkloristische en traditionele patronen ontstaat er een mix van materialen, kleuren en dessins. Een moderne knipoog naar klassiek breiwerk. Dat geeft het bijzondere karakter aan de eigenzinnige Bink-stijl. Haar collectie wordt in kleine oplage in Nederland geproduceerd, deels machinaal, deels met de hand.

 

ELLIE ROOR

ellie roor

In het leven van Ellie Roor (https://www.ellieroor.nl) staan twee zaken centraal: mensen en creativiteit. Daarom is ze tekendocent geworden en waren, van jongs af aan, vooral mensen het onderwerp van haar werk. Ze vindt het een bijzondere uitdaging de persoonlijkheid van iemand te kunnen uitdrukken en zich daarbij te laten inspireren door de vormen, lijnen en kleuren die het uiterlijk van een persoon uniek maken. Daarnaast werkt ze tegenwoordig meer abstract en laat ze zich graag verrassen door het speelse proces van haar eigen creativiteit.

 

RUUD ROUS

ruud rous

Popart is een stroming in de moderne kunst. Een van de grote favorieten van Ruud Rous (https://www.ruudrouspopart.com) is Roy Lichtenstein. Door hem geïnspireerd is Ruud zelf op een gegeven moment ook gaan schilderen. Meestal zijn het gezichten die hij uitvergroot en laat spreken met veel vrolijk kleurgebruik.

 

PHILOMEEN ROWAAN

philomeen rowaan

Philomeen Rowaan (https://philomeenrowaan.wordpress.com) maakt 2D- en 3D-collages, speels en esthetisch. Haar thema’s zijn: plezier in imperfectie, op zoek naar contrast, kill your darlings, de schoonheid van vergankelijkheid en balans tussen chaos en orde.

 

MARGA STAARTJES

marga staartjes

Marga Staartjes is onder meer actief als sieraadontwerper en vormgever. Ze is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem (vormgeving in metaal en kunststoffen), waar ze les had van onder meer Gijs Bakker. In haar sieraden maakt ze gebruik van alledaagse voorwerpen. Daarnaast past ze sinds circa 2007 eveneens glas toe. Naast sieraden vervaardigt Marga ook modeaccessoires. (bron: Hedendaagse Sieraden, Esther Doornbusch, https://hedendaagsesieraden.nl/2017/06/23/marga

-staartjes/)

 

INEKE DE VRIES

ineke de vrieskop

Ineke de Vries (http://www.ineke-de-vries.nl) werd aangetrokken door de feestelijke en soms luxueuze uitstraling van mozaïek door de telkens veranderende weerkaatsing van het licht. Het fascineert haar om verschillende materialen en voorwerpen op een originele manier in mozaïek te verwerken of te combineren. Van dingen uit de natuur tot voorwerpen achter uit de kast of uit de boedel van je oma.

 

DITTE WESSELS

ditte wessels

Ditte Wessels studeerde in 1989 af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Centraal thema in haar werk is de speurtocht naar haar eigen identiteit. Vragen als: “In hoeverre is er sprake van een lesbische identiteit?” en: “Bestaat lesbische kunst?” spelen met name in haar zelfportretten een rol. Ze maakt onherkenbaar vermomde, gemaskerde maar ook kwetsbare zelfportretten. Ditte exposeerde vooral in homo- en lesbische kring, onder andere bij de grote internationale fotoexpositie ‘Lesbian Connexions’ en alleen of samen met haar partner Marian  Bakker tijdens  tentoonstellingen  in  Villa Lila, Nijmegen en festivals en galerieën in Brussel, Parijs en Berlijn. (bron: http://www.stichtingquast.nl )

 

 

1 Comment

 1. Niesken van der Hout · 14 juli 2019

  Beste mensen van de organisatie,
  Ik zou graag deelnemen aan de volgende kunstmarkt in de diaconessenkerk.
  Komt er in november/ december weer een markt?
  vriendelijke groet,
  Niesken van der Hout

  Reply

Leave a reply